сряда, 2 август 2017 г.

I ❤ TUSHETI ~ ГРУЗИЯ (1)


Тушети е не просто място на картата – то е място в душата и сърцето на всеки пътешественик, дръзнал да стъпи по земите на тази Кавказка територия, а пътят натам не е лековат, както пътят към душата и сърцето на човек минава през перипетии, но когато достигне до дълбините, остава и се загнездва завинаги. Така и Тушети…

Разположен в североизточна Грузия пътят към Тушети започва в 5 сутринта, от сборния пункт в Тбилиси, при „Колелото“. Два джипа тип Delica, 14 човека натоварени в тях, 188 км или 5 часа преход. Сънени и ненаспани опитваме да съберем последни остатъци сън, докато условията на пътя ни го позволяват. Няколко спирки за вода, кафе и други нужди и се отправяме към прохода Абано, стигащ почти 3000 метра надморска височина – най-високият проходим с кола проход в Кавказ. 






Пътят става все по-трудно достъпен, единствено джиповете могат да издрапат, за това и те са основната форма на придвижване до Тушети. Преминаваме през стичащи се реки и водопади, докато нашата Делика бавно си проправя път по неравностите и клатушкането нагоре към най-високата точка на прохода. Скоростта се забавя, пътят става все по-тесен и неравен, а сънят вече бяга от очите ни, защото се пълни с невъобразимите гледки на могъщия Кавказ.

Студените планински ручеи пълнят бутилките ни с прясна и студена вода. Пътят се вие по хребета, превалва от другата страна и започва стремглаво спускане надолу, а ние бавно напредваме към Омало – най-голямото населено място в Тушетския регион. Предстоят 5 дни на опознаване, изследване и пътешестване из красотата на това природно място, във всичките всевъзможни посоки простиращи се от Омало.

Националният парк Тушети е изпъстрен с множество малки селца, накичени по планинските върхове – от селца с по 5-6 къщи, до по-големи с по 15-20. Има множество останки от стари крепостни кули, така типични за региона, разпилени навсякъде по територията. Паркът граничи на север и на изток, съответно с Чечня и Дагестан – руски автономни републики. Пътищата са прашни и „нерафинирани“, достъпни пеша, с джип или с коне. Има си цяла култура на придвижване и шофиране в местността, а местните шофьори са изключително опитни и маневрени в навигацията при тези диви условия.

Омало – „сборището“ на всички чужденци и планинари, придошли тук да изследват и обхождат зелените и диви територии на Тушети. “Backpacker”-и от Украйна, Полша, Израел и други краища на света са намерили подслон в местните къщи за гости. Условията са планински, скромни – легло и топли завивки, тоалетна на двора, студена вода за къпане (поне в Омало, тъй като в този период имат проблем с прекъсване във водоподаването, който се опитват да решат). Съседните селца са водоснабдени. Много от туристите носят свои палатки и къмпингуват на някое от всевъзможните за това места, било то край река, на някоя зелена горска поляна или на хълм, от който се разкриват живописни гледки.

Пристигаме в Омало, в хостел „Tishe“ едно от оживените места за всички туристи и преминаващи в околността. Хазяйката Ето е гостоприемна и дейна, на ден през мястото и минават купища туристи, било то, за да ги настани при себе си, да ги упъти, да ги почерпи с кафе или буквално да ги изхрани. Това е „сборището“ на Омало. Освен това, мястото разполага с магазинче, което майтапчийски наричат „Карфура на Омало“, защото ако се нуждаеш от нещо и не го намериш тук, то няма шанс да го откриеш на друго място.

Спираме за малко при Ето да хапнем, да се поотърсим от часовете път, да съберем сили и се отправяме към селата Шенако и Дикло – на североизток от Омало. В Шенако се намира единствената действаща църква в целия Тушестки регион. На поляната пред църквата местните хора са опънали дълги трапези и имат празник-събор. Канят ни да се присъединим. По традиция човек може да уважи всяка трапеза във всяко село като знак на уважение към местните, а и за грузинците е традиция да поканят гостенин да седне да тяхната трапеза. „Уважението“ е пълноценно след вдигане на тостове и пиене по братски. Тук за пиене основно се намира ча-ча (еквивалент на ракия) и алуди (жива бира, която местните произвеждат в домашни условия).


















































От Шенако продължаваме към Дикло – малко селце, от което по хребетни и горски пътеки се стига до руините на Крепостта на Дикло. По пътя за натам срещаме местна група мъже опънали пикник вариант на дългите трапези, само че на поляна, които при вида ни се развикват, че жените не могат да минат по този път за крепостта, а трябва да минат през долна пътека, защото днес бил еди какъв си празник и не е позволено. Традициите са си традиции. Мушваме се в гората – по „долната“ пътека и след 15-20 минутно ходене стигаме до останките на крепостта, където се разкриват красиви гледки.

Вървим обратно към Дикло, пазим се от овчарските кучета – казват, че могат да бъдат доста свирепи, особено ако навлезеш в територията им. По традиция жителите на Тушети не ядат свинско месо, макар да са християни, отглеждат предимно овце и крави. През лятото превеждат стадата към Тушети да пасат, а през зимата когато застудее се завръщат отвъд прохода Абано към по-топлия климат.

























Късният следобед се завръщаме към Омало и се настаняваме в Миргвела – къща за гости отделена от самото селце. За малко пари, човек може да си поръча вечеря, а върху печката на дърва винаги греят няколко чайника с планински чай. Вечеряме, по традиция пием тостове за Грузия, за нашата среща и запознанство, за дружбата и какво ли още не. Стопяваме ледовете, нашите водачи Гиорги, Сосо и Давид се грижат за доброто ни настроение и да се чувстваме приветствани и уютно. Съпътства ни и фотографът Гиорги Николава, един от десетте най-добри фотографи на Грузия, потеглил на път, за да запечата гледките и пейзажите по това място. Разпускаме след дългия ден. Нощта е прохладна. Дори имаме и баня с топла вода и нормална тоалетна. Токът гасне в 23:00, за това бързаме с вечерните „ритуали“, със зареждането на телефоните (който успял успял) и изморени и преизпълнени с емоции се мушваме по леглата и сън.


Няма коментари:

Публикуване на коментар